Selecteer een pagina

Zondag 19 mei op Fox Sports naar GA Eagles-FC Den Bosch gekeken. Wat viel op? FC heeft weer een beetje de schwung van voor de winterstop, niet echt heel goed voetballen maar wel heel effectief en slim toeslaan en vooral professioneel (blessure)tijd uitspelen. Wouter van der Steen is echt een van de beste keepers van Nederland en de fans van FC gedragen zich tegenwoordig ook in uitwedstrijden ogenschijnlijk keurig.

FC Den Bosch speelde niet fameus, maar kan ondanks alles wel degelijk terugkeren naar de eredivisie. Zo groot zijn de verschillen nou ook weer niet tussen de clubs in de play-offs. De commentator bij Fox zag wel een navrant verschil met in zijn ogen alleen maar voordelen voor Eagles. Ja, de thuisclub was beter dan FC en had een overwinning verdiend, maar de commentator maakte het erg bont. Hij deed niet eens moeite zijn voorkeur voor Go Ahead Eagles te camoufleren. Het was geen kwestie van zeggen, dat ze goed voetbalden, het was gewoon supporterscommentaar.

Ik had door dat uitermate partijdige commentaar het gevoel dat ik naar een Europa Cup wedstrijd zat te kijken tussen een Nederlandse club en een of ander armetierig, negatief en zuigend Oostblokploegje. Ook kende hij de spelers van Den Bosch soms niet eens, maar had geen enkele moeite zelfs de Deventer reserves op de spelersbank bij naam te noemen toen ze in beeld kwamen.

Door zijn commentaar leek het wel een gigantische stormloop en dat FC helemaal werd weggespeeld. Nogmaals, Eagles was beter maar van wegspelen was geen sprake. In de slotminuten had het zelfs zowaar 2-3 kunnen worden na een doorbraak van Vincent Vermeij op links. Zijn voorzet bereikte verdediger Velkov net niet.

Alleen positief over Eagles
Toch kreeg ik het gevoel, dat ik me door mijn voorkeur voor de club uit mijn woonplaats, dat mag want ik ben niet meer in dienst van een journalistiek medium, ook liet beïnvloeden bij mijn kritiek op het commentaar. Tot ik vanochtend de wekelijkse column van De Kromme in het Brabants Dagblad las. Ook Willem van Hanegem vond het Fox-commentaaar erg gekleurd, Alleen maar positief over Eagles maar niet over FC Den Bosch schreef Willem min of meer. Nou is hij momenteel gezien zijn huidige band met FC natuurlijk ook enigszins bevooroordeeld, maar zijn uitspraken kwamen echt niet zomaar uit de lucht vallen.

Het was gewoon niet goed mensen van Fox. En voor Bosschenaren zelfs erg irritant. Zo slecht was het niet. De Bossche goals waren bijvoorbeeld absoluut van eredivisieniveau. Prachtig uitgespeeld en doeltreffend en stijlvol afgerond. FC Den Bosch liet ook zien hoe je vijf minuten blessuretijd uitspeelt. Geen centje pijn meer en geen mogelijkheden meer voor Eagles. Maar dat ze de klok zo goed als bondgenoot benutten, ontging de commentator volledig.

De Kromme zal de Bossche voetballers vrijdag op de training wel verteld hebben wat te doen wanneer er nog een paar minuten op het programma staan. Niet met zijn allen naar voren rennen en vooral de keeper niet onnodig tijd rekken. Johan Cuijff heeft wel eens gezegd dat tijd rekken vaak eigenlijk zinloos is, omdat het zich ook zomaar tegen je kan keren. Helaas hadden ze bij Ajax tegen Spurs Willem van Hanegem of Johan Cruijff niet als adviseur.

Tekst: Frank van Geloven