Selecteer een pagina

Ik had al een vermoeden, dat er in mijn woonplaats ‘s-Hertogenbosch meer Ajax-fans wonen dan aanhangers van PSV. In tegenstelling tot wat men in de Randstad denkt, weet heel Brabant, dat er buiten Eindhoven en omliggende plaatsen al niet veel liefde was voor PSV, maar de afgelopen maanden heeft Ajax niet alleen in financieel opzicht een gapend gat geslagen.

Donderdagavond ging ik mijn echtgenote om 20:40 uur ophalen op het Bossche Centraal station. Aan de achterkant waar ook een in-uitgang is, kun je parallel met de perrons parkeren en zo het gehele station overzien. Ik stond er al toen de trein uit Amsterdam arriveerde, waar Marion werkt. Ik hoorde mensen zingen, maar kon nog niet ontdekken waarover. Ik dacht eerst dat mijn radio automatisch een andere zender had gekozen, maar ontdekte al snel dat het van buiten kwam. Uit het station.

Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was. Hele hordes Brabantse Ajax-fans kwamen uit de trein. Weer thuis na de huldiging op het Museumplein. De meesten in Ajax-shirtjes. De stroom was ellenlang en het duurde een hele tijd voor het rustiger werd. De roltrap begaf het op een gegeven moment zelfs door het hossen van de luidruchtige maar absoluut niet vervelende voetbalfans.

Marion zei dat de trein propvol zat met Ajax-supporters. Het was een vrolijke boel geweest. Geen enkele wanklank. Zo kan het dus ook.

Vervolgens zag ik ’s avonds laat in een uitgestelde uitzending op het Belgische Sporza Extra Time. Het Belgische Voetbal Inside. Met Jan Mulder. De nationale zuurpruim was nu eens niet zuur. ‘Ajax heeft de Champions League gewonnen zonder hem te winnen.’ Mulder had het niet beter onder woorden kunnen brengen.

Opvallend was dat de Belgen aan tafel ook veel lof over hadden voor Ajax op wat kritische kanttekeningen na over de tactische fouten in de slotfase tegen de Spurs. De Belgische kenners waren allemaal fans geworden van Ajax. ‘De club heeft er in de hele wereld miljoenen supporters bij gekregen’, zei commentator Philip Joos. “Jammer dat ze de finale niet haalden. Ze hadden het wel verdiend, want Ajax was over twee wedstrijden genomen ook gewoon beter dan Spurs.” En in Duitsland? In der Kicker: ‘Traum Mannschaft schaft es leider nicht’ (‘Droomploeg haalt het helaas niet’). Dus niet alleen in Den Bosch. Misschien zelfs ook nog in Eindhoven of…..Rotterdam.

Tekst: Frank van Geloven
Foto: Ajax TV