Selecteer een pagina

De lunchroom van V&D in 1951. Sfeervol en chique. Foto Fotobureau Het Zuiden | Stadsarchief

Tot in de jaren zestig was uit eten voor menig Bosschenaar een aparte gebeurtenis. Alleen bij heel bijzondere gelegenheden en dan hooguit een of twee keer per jaar at hij buiten de deur. En dan ook niet overal. Chalet Royal op het Heetmanplein genoot landelijke bekendheid om zijn keuken, maar ook vanwege zijn prijzen. Hetzelfde gold voor Royal in de Visstraat en het restaurant van Hotel Central. Veel keuze had de Bosschenaar toen niet. Tegenwoordig struikel je over de restaurants en eethuisjes, maar vijftig jaar geleden waren ze dun gezaaid.

Terwijl Chalet Royal regelmatig de Koninklijke familie op informele wijze ontving en andere gasten zich van verbazing bijna in hun kippenboutje verslikten met Koningin Juliana en Prins Bernhard aan de tafel naast zich, opende midden jaren vijftig voor de ‘gewone’ Bosschenaar ineens een ‘eigen’ sterrenrestaurant. De lunchroom van Vroom & Dreesmann. Op de derde verdieping van het oude pand naast het Stadhuis. Een luxueuze locatie. Met uitzicht over de Pensmarkt en Markt. Rijkelijk aangekleed.

Maar het beste was met name de bezetting in de keuken met echte koks en originele menu’s. Geen eenheidsschotels zoals tegenwoordig in warenhuizen het geval is. En ook nog eens voor schappelijke prijzen. Zoals in de jaren zestig nog altijd maar twee gulden en vijftig cent (iets meer dan 1 euro) voor een kindermenu, compleet met verrassing. Waarvoor kinderen met vader en moeder mee gingen naar de stad.

Bossche bol?
De V&D-vestiging in warenhuis De Zon, die in december 1938 volledig in vlammen opging, had uiteraard al een lunchroom en de opvolger aan de overkant waar V&D enkele jaren geleden is vervangen door het Canadese warenhuis Hudsoné Bay ook. Maar lange tijd was dat niet meer dan een veredeld koffiehuis. Koffie met een koekje of een stuk cake. De Bossche bol was nog niet populair. Coca Cola? Nooit van gehoord. Ranja en grenadine. Hooguit een vers geperste jus d’orange.

Daar kwam medio jaren vijftig verandering in toen de directie van V&D besloot om in de Bossche vestiging in navolging van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ook uitgebreide menu’s te laten serveren. In een luxe entourage met een keurige bediening en in de keuken in elk geval een meester-kok. V&D dook ook in Den Bosch in een gat in de markt, want het was direct een schot in de roos. Het liep storm. De locatie op de op een na hoogste etage met prachtig uitzicht over de Markt, de luxe ambiance, de keurige serveersters en de kwaliteit van het eten sloeg direct enorm aan. De lunchroom van V&D was vanaf de jaren vijftig meteen een enorme hit en dat bleef zo tot ver in de twintigste eeuw.

Veel veranderingen
Wel veranderde er tussentijds het een en ander. Eind jaren zestig verdwenen de serveersters met hun mooie zwarte pakjes en witte schortjes. Het werd zelfbediening. De Bosschenaar had intussen ook veel meer mogelijkheden gekregen om in de binnenstad redelijk comfortabel te kunnen eten. Hij kon ook meer uitgeven. De kwaliteit van leven was voor de meesten flink gestegen. Een etentje in een duurder restaurant behoorde ineens tot de mogelijkheden. Het hoorde er bij.

En V&D? Die zag zich ook uit bezuinigingsoverwegingen genoodzaakt over te schakelen van service aan tafel op zelfbediening. In de jaren zestig werkten er bijvoorbeeld permanent 21 mannen en vrouwen in de lunchroom. Na de verandering nog maar zes in het oude pand en drie in de nieuwe V&D. Midden jaren tachtig kwam de tweede grote wijziging. De lunchroom verliet de prachtige locatie aan de voorkant met uitzicht op het stadsleven en koos voor een geblindeerde ruimte een verdieping hoger. La Place kwam. Prima kwaliteit. Veel versproducten. Niets op aan te merken, maar de oude sfeer uit de jaren vijftig, die een bezoek aan de lunchroom nog tientallen jaren een feest maakte, was in een klap verdwenen. Of je nu bij de La Place in ‘s-Hertogenbosch aan tafel zit of bij La Place in de Eindhovense Piazza. Geen kip die het verschil nog kan ontdekken.

Na het trieste einde van V&D overleefde La Place in het oude pand. Ondanks alles is het nog steeds een beetje nostalgie daar koffie te drinken met een appelpunt. Wil je rond de Markt nog een beetje de jaren vijftig sfeer proeven, dan ben je daarvoor aangewezen op Hotel Central. Prachtige entourage. Schitterend uitzicht. Nostalgisch gevoel. Keurige bediening. Prima menukaart. Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Wat wil je nog meer?