Selecteer een pagina
De M side tijdens FC Den Bosch - TOP Oss

Een deel van de M side tijdens het duel met TOP Oss

Het voetbalsprookje van FC Den Bosch kent voorlopig nog geen einde. Vrijdagavond was het opnieuw spektakel en sfeer in De Vliert, die bijna was volgelopen met beduidend veel meer fans dan het opgegeven aantal van 5.565. Maar daarover dadelijk meer. Nota bene tegen aartsrivaal TOP Oss was er weer een overtreffende trap qua dynamiek en wilskracht bij de ploeg en vooral ambiance in het stadion.

Voor mij en nog een paar andere oudere betrokkenen roept dit herinneringen op aan 1983 toen FC Den Bosch ook al de complete Nederlandse voetbalwereld in de eerste divisie verbaasde met sprankelend voetbal, een grote vedette (toen Wim van der Horst tegen nu Stefano Beltrame) en grote toeschouwersaantallen. 19.000 tegen SC Cambuur en liefst 30.000 tegen MVV. De best bezochte thuiswedstrijd van FC in de historie en best bezochte eerste divisie wedstrijd aller tijden. Dat zal altijd wel een record blijven zonder Ajax1, Feyenoord1 en PSV1 in de 1e divisie en met het huidige FC-stadion, wat een minicapaciteit heeft van 8.500.

Grandioze sfeer
Vrijdag zat dat stadion niet helemaal vol en volgens de officiële lezing zelfs slechts iets meer dan halfvol. Het enige manco rond het huidige FC Den Bosch. Ja, er komt veel en veel meer publiek dan de afgelopen jaren. De sfeer is ook grandioos. Zij die de laatste thuiswedstrijden hebben bijgewoond, komen geheid terug want er waren voor Bossche begrippen iconische duels bij en de wilskracht van de huidige FC-selectie is ongekend en inspirerend.

Maar de loop zit er kennelijk toch nog steeds niet in zoals wel het geval was in Den Bosch in 1983 en nu in andere plaatsen. Een club als De Graafschap trok vorig seizoen in de eerste divisie wekelijks 10.000 toeschouwers, Met minder voetbal, minder smaakmakers en niet eens als koploper. Zelfs bij NEC, wat een dramatisch seizoen meemaakt, komt momenteel nog meer publiek dan bij FC.

Nochtans leeft het geweldig in de stad. Veel mensen praten erover. In de kroeg en het restaurant, bij de bakker en de slager, in de stadsbus, op het station. FC leeft als nooit tevoren in de afgelopen twintig jaar. Er zit iets aan te komen, maar waar blijft vooralsnog de massale opkomst van het publiek.

Of er klopt iets niet met de toeschouwersaantallen of het gaat economisch zo goed met de inwoners van Den Bosch en omstreken, dat veel mensen een Fox Sports abonnement hebben. Dan kunnen ze thuis vanaf de lekker warme bank genieten van al die sprankelende wedstrijden van het nieuwe FC.

Veel meer dan 5565 toeschouwers
Ik hoor ook bij die laatste groep. Maar dat ik niet ga kijken, heeft persoonlijke redenen en heeft helemaal niets met FC Den Bosch te maken, waar ik in het verleden als journalist altijd met heel veel plezier ben gekomen. Ik heb me nu door een oude vriend over laten halen om bij de volgende thuiswedstrijd tegen Volendam toch mee te gaan. Voor het eerst sinds 1998. Niet op de hoofdtribune om escalatie te voorkomen, maar ergens anders. Incognito.

Dan kan ik ook zelf zien of FC Den Bosch een loopje neemt met de toeschouwersaantallen. Vrijdag leek het er namelijk sterk op dat er heel wat meer publiek in het stadion zat dan het officiële aantal van 5.565. Daarmee was het al de beste bezochte wedstrijd van dit seizoen. Thuis tegen Twente waren er iets minder dan die 5.565, maar vrijdag leek het stadion veel en veel voller dan tweehonderd meer.

Uitstraling
Mogelijk is FC in dat opzicht het braafste jongetje van de klas. Bij andere clubs overdrijven ze graag in positieve zin met de toeschouwersaantallen, zoals bij Willem II waar bij elke thuiswedstrijd wordt gemeld, dat het helemaal vol zit met 12.500 toeschouwers terwijl je op tv duidelijk op iedere tribune honderden lege plekken ziet. Bij Willem II hebben ze het wel begrepen. De uitstraling van de club wordt mede bepaald door de toeschouwersaantallen.

FC speelt momenteel bij vlagen het meest swingende voetbal van de eerste divisie met de beste coach (Wil Boessen), de beste keeper (Wouter van der Steen) en met afstand de beste voetballer (Stefano Beltrame). De sfeer in De Vliert is ongekend en zelfs voor landelijke begrippen bijzonder. Daar past een vol stadion bij.

Nieuw stadion?
Zodat de club aan het einde van het seizoen ook duidelijk kan maken dat de huidige Efteling-accommodatie niet toereikend meer is. Wanneer FC Den Bosch in zakelijk opzicht wil uitbreiden, is er ook veel meer nodig. Jaren geleden werd een ambitieus plan gepresenteerd voor een nieuwe megatribune op de plek van de M side en het volbouwen van de lege hoeken. Nieuwe capaciteit 13.000. Maar wanneer de huidige revival doortrekt en het publiek het ook beter in de gaten krijgt, kan het zomaar zijn dat het oude plan van Hans Brus van een nieuw megastadion voor 25.000 toeschouwers van stal gehaald wordt. Met Kakhi weet je maar nooit.

Tekst: Frank van Geloven
Foto: Fox Sports video